Toskania to jeden z 20 regionów Włoch, niezwykle popularny wśród turystów. Stolicą Toskanii jest Florencja, miasto znane ze swoich zabytków i dzieł sztuki. Toskania to także piękne, piaszczyste plaże, czyste morze i wspaniałe jedzenie. Jakie miejsca warto odwiedzić i jakie potrawy skosztować, będąc w Toskanii?

Toskania – informacje ogólne

Toskania to region położony w środkowej części Włoch po stronie zachodniej. Graniczy z takimi regionami jak Liguria, Emilia-Romania, Marche, Umbria i Lacjum. Znajduje się nad morzem Liguryjskim i Tyrreńskim. Przez ten region przechodzą także Apeniny Północne. Do Toskanii należy również kilka wysp – w tym Elba, Capraia czy wyspa Giglio – oraz region winiarski Chianti, gdzie produkuje się znane na całym świecie wino o tej samej nazwie.



Co warto zobaczyć w Toskanii?

Odwiedzając Toskanię, warto zatrzymać się w stolicy regionu, czyli Florencji. Miasto to słynie z niezwykle pięknej architektury i wielu dzieł sztuki. We Florencji koniecznie należy udać się na Piazza del Duomo i Piazza san Giovanni, gdzie podziwiać można Katedrę Santa Maria del Fiore. Znanym obiektem we Florencji jest także Ponte Vecchio, most o charakterystycznej zabudowie, często widoczny na pocztówkach z tego miasta. Natomiast wielbiciele malarstwa powinni odwiedzić Galleria degli Uffizi. Obowiązkowym miastem do zobaczenia w Toskanii jest także Piza. To tam na Piazza dei Miracoli znajduje się wspaniała krzywa wieża, katedra Santa Maria Assunta, okrągłe baptysterium i wiele innych ciekawych i malowniczych budowli. Lukka to kolejne miasto Toskanii warte odwiedzenia. Można tam przespacerować się po starych umocnieniach, które otaczają miasto, obejrzeć katedrę Duomo San Martino, kościół San Michele in Foro oraz plac o owalnym kształcie o nazwie Piazza dell Amfiteatro. Toskania to także Siena ze swoim charakterystycznym placem Piazza del Campo. W mieście znajduje się także wspaniała katedra Duomo di Siena. Oprócz Florencji, Pizy, Lukki czy Sieny w Toskanii warto także zobaczyć położoną na wzgórzu Cortonę czy San Gimignano ze swoimi kamiennymi wieżami.

Florencja

Kuchnia toskańska
Kuchnia toskańska jest kuchnią niezwykle różnorodną, w której nie brakuje warzyw, owoców morza, ryb czy dziczyzny. Jednak podstawą toskańskiej kuchni jest chleb, dość specyficzny, bo w ogóle pozbawiony soli. Stanowi dodatek niemal wszystkich toskańskich dań. W Toskanii mięso najczęściej przyprawia się bazylią, rozmarynem i tymiankiem, a do najbardziej popularnych potraw mięsnych należy stek toskański z wołowiny. Natomiast wśród dań wegetariańskich prym wiedzie pinzimonio, czyli toskańska surówka. Warto także spróbować zupy chlebowej o nazwie ribollita. Osobom lubiącym słodycze poleca się toskańskie cantucci, czyli ciastka z migdałami. Będąc w Toskanii, nie można także nie skosztować wina chianti.

Toskania to doskonałe miejsce na letnie wakacje, zarówno dla wielbicieli opalania czy kąpieli morskich, jak i dla miłośników zwiedzania. To piękny region pełen niezapomnianych widoków, wspaniałej architektury i wybitnych dzieł sztuki.




(źródło: kreatywna.pl)

O nas

Wydarzenia kulturalne w Krakowie i Małopolsce – u nas dowiesz się o zbliżających się koncertach, festiwalach czy spektaklach. Sprawdź nasz kalendarz imprez!

Kontakt

kulturowo24@gmail.com
redakcja@kulturowo24.pl

Znajdź nas

Najnowsze