Wraz z rozpoczęciem długo oczekiwanego sezonu letniego na wspaniałym wybrzeżu Morza Egejskiego w Turcji, warto pomyśleć o wakacjach w tym malowniczym i fascynującym regionie, który rozciąga się od miejscowości Ayvalık, aż po Datçę. To krajobrazy pełne błękitu i zieleni, gdzie można znaleźć dziewicze plaże, zabytki, a także świeże owoce morza, pyszne potrawy na bazie oliwy z oliwek i lokalnie produkowane wina egejskie.
Ayvalık – najpiękniejsze miejsce na północnym wybrzeżu Morza Egejskiego
Znany z krystalicznie czystych wód, wspaniałych widoków, zabytkowych budowli i wyśmienitych dań kuchni egejskiej, Ayvalık to idealne miejsce na relaksujące wakacje. Poranek można rozpocząć od smacznego śniadania ze specjalnością regionu – kanapką zwaną Ayvalık tost, a dzień spędzić na plaży w Sarımsaklı lub na wybrzeżu w Altınova, zatoce Patriça czy zatoce Ortunç. Przemierzanie wielowiekowych uliczek tej urokliwej miejscowości, degustacja lokalnych serów, owoców morza i ziół oraz delektowanie się rakı lub miejscowym winem to tylko część z tutejszych atrakcji. Nie można też pominąć wizyty na wzgórzu znanym jako Diabelski Stół (tur. Şeytan Sofrası), skąd o zachodzie słońca rozciąga się niesamowity widok.
Obowiązkowa atrakcja: Wyspa Cunda, połączona z Ayvalık mostem, jest równie malownicza jak samo miasto. Zjedz posiłek w jednej z restauracji rybnych mieszczących się wzdłuż portu i rozkoszuj się wystawną egejską ucztą z kalmarów, krewetek i ośmiornic, a także bogactwem wyboru spośród ponad stu przystawek.
Alaçatı, czyli ulubiony kurort w prowincji Izmir
Izmir, piękne nadmorskie miasto i oaza dobrego życia, jest uważany za perłę Morza Egejskiego. Zaś w całej prowincji Izmir można znaleźć wiele starożytnych miast oblewanych przez błękitne fale morza. Najpopularniejszym miejscem na wakacyjny wyjazd jest bez wątpienia półwysep Çeşme, rekomendowany jako cel podróży na 2024 rok przez wydawnictwo „Lonely Planet”. Ten obszar słynie z białych, piaszczystych plaż, imprez na plaży o zachodzie słońca i uroczego, słynącego z dobrobytu miasta Alaçatı, w którym można zobaczyć zabytkowe wiatraki, kamienne domy, kameralne hotele butikowe i przytulne tawerny. Alaçatı przyciąga także uwagę rzeszy turystów, odbywającymi się tu festiwalami, bogatym życiem nocnym i wydarzeniami na plaży. Najbardziej znana plaża w regionie to plaża Ilıca, mogąca poszczycić się wspaniałym morzem. Dodatkowo silne, morskie wiatry sprawiają, że Alaçatı stało się idealnym miejscem do uprawiania windsurfingu i kitesurfingu.
Obowiązkowa atrakcja: Urla, pełna winnic i restauracji prowadzonych przez innowacyjnych szefów kuchni, to kierunek całorocznych podróży kulinarnych i kolejny, znakomity punkt na półwyspie Çeşme. Gastronomiczny rozwój tego obszaru zwrócił uwagę przewodnika Michelin, a uprawa winorośli w regionie sprawiła, że lokalne wina odgrywają główną rolę w tutejszej kuchni. Przed wyjazdem najlepiej zarezerwować stolik w wybranej restauracji!
Egejskie centrum atrakcji w Bodrum
Bodrum jest bez wątpienia najbardziej znanym ośrodkiem turystycznym na cudownym wybrzeżu Morza Egejskiego w Türkiye (Turcji). Dzięki swojemu położeniu i bezkresnym, błękitnym wodom, ten wspaniały kurort wyróżnia się oszałamiającymi zatokami, plażami wyróżnionymi Błękitną Flagą, luksusowymi hotelami oraz znakomitymi restauracjami serwującymi dania kuchni egejskiej i międzynarodowej. Bodrum słynie również z międzynarodowych portów i przystani jachtowych. Otoczony miejscowościami wypoczynkowymi, takimi jak Göltürkbükü i Gümüşlük, to jedno z najlepszych miejsc, gdzie można doświadczyć „wakacji premium” pod każdym względem, z możliwością cieszenia się egejskim stylem życia przy stole pełnym wspaniałych owoców morza.
Obowiązkowa atrakcja: Odwiedź zamek Bodrum, wzniesiony w XV wieku przez Zakon Joannitów oraz znajdujące się w nim Muzeum Archeologii Podwodnej. Koniecznie wybierz się też do ruin Mauzoleum w Halikarnasie, uznawanego za jeden z siedmiu cudów starożytnego świata. Nie zapomnij, że Bodrum to także raj kulinarny, w którym znajduje się wiele restauracji wyróżnionych w przewodniku Michelin.
Datça – piękna o każdej porze
Spokojne, nieskazitelne, ukryte za lasami sosnowymi plaże wyróżnione Błękitną Flagą, wzgórza porośnięte drzewami migdałowymi i oliwnymi, świeże powietrze, brukowane uliczki i kamienne domy...Datça, gdzie spotykają się Morze Egejskie i Morze Śródziemne, to uroczy półwysep słynący z przejrzystego morza i orzeźwiającej bryzy. Odznaczone Błękitną Flagą plaże Taşlık, Kumluk i Hastane Altı w samym centrum są idealne do opalania i pływania w lśniącej wodzie, a do zacisznych zatok Datçy można wybrać się na wycieczkę łodzią. Lokalne potrawy przyrządzane z ziół i uprawianych tu roślin to wyjątkowe przysmaki, podobnie jak tutejsze owoce morza, miód tymiankowy i migdały.
Obowiązkowa atrakcja: Przy okazji wizyty w Datça, warto wybrać się na sam kraniec półwyspu i podziwiać zachód słońca z majestatycznego, starożytnego miasta Knidos, położonego na styku Morza Egejskiego i Śródziemnego.