Żadne inne towary nie uczyniły więcej, by zacieśnić więzy między Wschodem a Zachodem, Południem a Północą, niż przyprawy. To najstarsze i najgłębsze – nomen omen – korzenie światowej gospodarki.
Pasjonująca powieść o tym, jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, pieprz i inne przyprawy wpływały na historię świata i człowieka!
Kiedy i jak powstały szlaki handlowe? Dlaczego goździkowce rosły tylko w jednym miejscu globu? Z jakich powodów imbir stał się pierwszą przyprawą, jaką zaczęto uprawiać? Czy kasja to najlepszy lek na długowieczność? Po co Egipcjanie używali cynamonu do... przygotowania mumii?
Razem z najnowszą książką Thomasa Reinertsena Berga "Na koniec świata", śledzimy niezwykłe ekspedycje chińskich cesarzy, królów i faraonów, portugalskich żeglarzy i piratów najróżniejszego pochodzenia, zagłębiamy się w słynne książki kucharskie, opracowywane na europejskich dworach (są przepisy!) i w traktaty medyczne, z których wynika, co pomagało na jakie dolegliwości. Przeglądamy poezję i święte księgi, by dowiedzieć się, dlaczego erotyczna "Pieśń nad pieśniami" jest najbardziej "przyprawionym" z pism biblijnych i czytamy, które z korzeni uważano za najlepsze afrodyzjaki.
Zwiedzamy "śmierdzącą", czyli handlową ulicę w starożytnym Rzymie i wieś na egzotycznych Molukach, w której wszyscy mieszkańcy pracują przy zbieraniu korzeni. Uczymy się robić ciasteczka według przepisu średniowiecznej mniszki Hildegardy z Bingen i pierniczki w kształcie ludzi, formowane niegdyś przez samą Elżbietę I.
Trafiamy do Bagdadu z "Ksiąg tysiąca i jednej nocy", cumujemy w weneckim porcie, z którego zaraz ruszy w świat słynna flota, przeżywamy dzień z życia tzw. korowników (zbieraczy kory) na Sri Lance i wyprawiamy się na Indonezję wraz z jej holenderskimi kolonizatorami podczas Złotego Wieku Niderlandów.
Jesteśmy świadkami wielkiego protestu we Francji przeciwko... luksusowym towarom, palimy... tak, palimy lecznicze, goździkowe papierosy na astmę i czekamy na Manhattanie na przeładowane korzeniami parowce, a wszystko aż po współczesność, w której wielkim problemem jest fałszowanie przypraw, choć niebawem największym może być kwestia zmiany klimatu i jego wpływu na bezcenną roślinność.
Jednocześnie cały czas wraz z autorem prowadzimy intrygujące śledztwo, co w historii korzeni jest prawdą, a co mitem, skoro pod tą samą nazwą mogły się kryć różne rodzaje przypraw: tak zwany pieprz jamajski to przecież ziele angielskie, a mapy szlaków handlowych czasem sobie zaprzeczają...
Niezwykła, szeroko zakrojona książka, w której doprawione przyprawami mieszają się historia, geografia, obyczaje i zapis codziennego życia naszych przodków.
Thomas Reinertsen Berg - norweski pisarz i dziennikarz. Studiował literaturoznawstwo, jest także ekspertem do spraw Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Od zawsze fascynowały go mapy, dlatego też napisał książkę opowiadającą o skomplikowanej historii kartografii ostatnich 3000 lat: "Verdensteater Kartenes historie", która w 2017 roku została wyróżniona najważniejszą norweską nagrodą literacką Brage Prize w kategorii non-fiction. W 2018 roku nakładem wydawnictwa Znak Literanova ukazało się polskie wydanie tej książki pt. "Teatr świata. Mapy, które tworzą historię" w przekładzie Marii Gołębiewskiej-Bijak. W 2019 roku książka znalazła się w finale konkursu organizowanego przez Uniwersytet Jagielloński na Najmądrzejszą Książkę Roku. "Na koniec świata. Przyprawy, które zmieniły historię" to najnowsza książka autora.
Autor: Thomas Reinertsen Berg
Premiera: 22 listopada
Wydawnictwo: Znak Literanova