Kuchnia myśliwska to zbiór przepisów na dania z dziczyzny, opracowane m.in. na podstawie dawnych książek kulinarnych, a także nowoczesnych trendów kulinarnych.

Wspaniałe polskie puszcze i lasy od wieków zamieszkują sarny, jelenie, łosie, dziki, zające i ptactwo, które w dawnych czasach niezwykle często gościły na stołach bogaczy. Wspólne polowania szlachty oraz królewskie łowy jesienią i zimą były wówczas ważną okazją do spotkań towarzyskich, a także stanowiły preludium do kilkudniowych uczt, na które zjeżdżali goście z najdalszych zakątków kraju, a czasami nawet z zagranicy.

Obecnie dziczyzna znacznie rzadziej króluje na polskich stołach, i to nie tylko dlatego, że Polacy jedzą coraz mniej mięsa, ograniczając je ze względów zdrowotnych lub etycznych. Pokutuje przekonanie, że to mięso wymagające skomplikowanego przyrządzania, a nie każdy ma czas, by planować obiad kilka dni wcześniej. Warto jednak zadać sobie nieco trudu, bo dobrze przygotowana dziczyzna to prawdziwy rarytas.

Wydawnictwo SBM
Książkę znajdziesz TUTAJ

O nas

Wydarzenia kulturalne w Krakowie i Małopolsce – u nas dowiesz się o zbliżających się koncertach, festiwalach czy spektaklach. Sprawdź nasz kalendarz imprez!

Kontakt

kulturowo24@gmail.com
redakcja@kulturowo24.pl

Znajdź nas

Najnowsze