TEEKANNE Polska, rozgrzewające napoje, herbatka owocowa love
Niektóre rozgrzewające trunki są tak pyszne, że warto poczekać na zimę, by móc się nimi w pełni delektować. Poprawiają nastrój, mają działanie odprężające, wzmacniają organizm. Możemy przygotować je samodzielnie – frajda i satysfakcja gwarantowane!
 
Imbir, goździki i cynamon – to niektóre z przypraw, które są w stanie poprawić zimowe, chłodne popołudnie. Zmieszane w odpowiednich proporcjach w towarzystwie różnych napojów staną się smaczną alternatywą dla czarnej herbaty z cytryną.  

Ciepły poncz
Wielu osobom poncz kojarzy się z rześkim napojem, pitym dla chłody w lecie. Tymczasem w zimie smakuje równie wybornie. W oryginalnej wersji składał się z herbaty, cytryny oraz owocu. Obecnie do tych elementów dodawane są również goździki, a także cynamon. Napar z połączonych składników odstawiamy na kilka minut, by esencja nabrała głębszego smaku. Dla osłody możemy dodać odrobinę cukru, pamiętajmy również o pomarańczy. Całość podgrzewamy i podajemy w ceramicznych kubkach.

Puszysta czekolada
Ciepła, gęsta czekolada jest przysmakiem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Nie można się temu dziwić, bo jej smak oprócz tego, że jest wyborny, przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Podana z odrobiną przyprawy o aromacie papryczki chili będzie idealnym dodatkiem do zimowych wieczorów. 70 ml mleka mieszamy z ¼ szklanki śmietanki oraz 100 g mlecznej czekolady. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia czekolady, następnie dodajemy chili i cynamon.

Skandynawski Glögg
Ten pochodzący ze Szwecji przysmak jest spożywany zazwyczaj w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Jego podstawa to napój przygotowany z owoców późnego lata, czyli aronii, jabłka, śliwek, pomarańczy i dzikiej róży. Jeśli chcemy przyrządzić go samodzielnie, możemy kupić gotową przyprawę do glöggu. W wersji bezalkoholowej przyda się również sok z czarnej porzeczki, rodzynki, goździki, a także migdały. Odpowiedni aromat uzyskamy, dodając dodatkowo imbir, kardamon oraz pokrojony w plastry niewielki pigwowiec japoński. Po wymieszaniu wszystkich składników całość odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Podgrzewamy jeszcze raz, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia.

Hot Buttered Lemonade
Wyjątkowa propozycja dla wszystkich smakoszy masła i lemoniady, która przypomina cytrynową tartę w płynie. Do przygotowania 4 filiżanek lemoniady potrzebujemy 3 szklanek wody, 2 łyżeczek startej skórki z cytryny, łyżki masła, ¾ soku z cytryny oraz 3 lasek cynamonu, które nadadzą napojowi świąteczny aromat. Dla wielbicieli słodkich przysmaków należy przygotować niepełną szklankę cukru. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy na średnim ogniu.    

Pobudzająca zmysły herbatka
Dla tych, którzy cenią sobie wieczory z filiżanką ciepłego napoju w dłoni, z pewnością przypadną do gustu owocowe herbatki. Ich wybór jest tak duży, że każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. – Jednym z pomysłów na rozgrzanie będzie sięgnięcie po herbatkę owocową LOVE o smaku granatu. Jej intensywny aromat podkreśli wyjątkowość długich, zimowych wieczorów. Pamiętajmy, że herbata najlepiej smakuje pita w towarzystwie bliskich osób – mówi Joanna Fijałkowska, Trade Marketing Manager TEEKANNE.


Autor: TEEKANNE Polska
(źródło: infowire.pl)