Kreta Grecja

Kreta nie ma nic wspólnego z kurortami, w których mieszkańcy żyją z turystów, ale poza sezonem życie zamiera. Tutaj restauracje, hotele, sklepy – są otwarte przez cały rok i przez cały czas tak samo atrakcyjne. Kreta to nie tylko plaża i leżaki, ale przyjazna atmosfera zachęcająca do cieszenia się chwilą.

Uprzejmi jak nigdzie
Mieszkańcy są bowiem jedną z największych zalet wyspy: życzliwi, gościnni, otwarci na świat i innych ludzi. Kiedy lądujesz na Krecie przenosisz się momentalnie do innego świata, gdzie stres, rywalizacja, agresja prawie nie istnieją. Według oficjalnych danych Kreta jest jednym z najbezpieczniejszych miejsc do życia, a wskaźniki przestępczości są bardzo niskie.

Jak to się Kreteńczykom udaje? Natura umieściła tutaj wszystko, co ma najlepszego: morze, piękne plaże, góry, świeże powietrze wolne od przemysłowych zanieczyszczeń. Żywności się nie importuje, bo żyzne ziemie powodują, że jest to jeden z najbogatszych terenów rolniczych w Grecji.

Jedzenie lokalnych produktów, nie zanieczyszczonych chemią to jedna z odpowiedzi na zagadkę długowieczności Kreteńczyków. Mieszkańcy Wyspy są bowiem obiektem zainteresowania świata medycznego, ponieważ badania wykazują, że są najzdrowszymi mieszkańcami w krajach rozwiniętych.

Oliwa zdrowia doda
Zawdzięczają to m.in. diecie której głównym składnikiem jest oliwa z oliwek i nie skażone chemią produkty lokalne. Kreteńska oliwa z oliwek tłoczona na zimno – to druga tajemnica długowieczności. Prawie czterdzieści milionów drzew oliwnych na wyspie – widać je prawie wszędzie, zapach oliwek jest wszechobecny.

Oliwa zdominowała także kreteńską kuchnię, Grecy dodają ją nawet do słodyczy. Jak wygląda jej użycie w praktyce najlepiej się przekonać na miejscu. Warto poszukać restauracji, która serwuje prostą, domową kuchnię. Polecamy zwłaszcza, „Mama’s place” we wsi Stavros na półwyspie Akrotiri. Znajdziecie tam nie tylko smaczne posiłki, ale także odniesienia do historii światowego kina. Lokal prowadzi Petros Vasiliki, jego mama przygotowywała posiłki dla całej ekipy filmowej „Greka Zorby” – jednego z najsłynniejszych filmów w historii kina (trzy Oscary).

Potrafią cieszyć się życiem
Petros pamięta jak kręcono tę scenę i wiele innych, ponieważ uciekał ze szkoły, by przyglądać się amerykańskim filmowcom. Plaża mieści się zaraz przy lokalu Petrosa.

Sam gospodarz proponuje wszystko, co najlepsze w kreteńskiej kuchni: jako aperitif ouzo, czyli anyżową wódkę, do posiłków lekkie wino, w menu tradycyjne potrawy jak moussaka, fasolada, sery owcze i kozie .

Ser z Krety były już znane w starożytności, wyjątkowy smak zawdzięczają temu, że kozy żyją w swoim naturalnym środowisku i są hodowane tradycyjnym sposobami, tymi samymi od setek lat w rodzinnych gospodarstwach. Kefalotyri, Graviera, Anthotyros – to najbardziej znane marki serów na Krecie.

Sery dodaje się do wielu dań, lub po prostu je jako samodzielne danie polane oliwą.

„Horiatiki”, czyli „sałatka grecka” to sztandarowe, wyspiarskie danie do którego używa się sera, pomidorów, cebuli, papryki i fety. Wszystkie składniki polewa się obficie oliwą.

Na Krecie słodycze są zarezerwowane na specjalne okazje, co też jest zgodne zasadami zdrowego żywienia, zamiast cukru używa się raczej miodu i syropu gronowego. Popularne są orzechy w miodzie, gęsty jogurt polany miodem suszone owoce, figi czy winogrona.

Ale to, co najlepsze na Wyspie to nie tyle samo jedzenie, ile towarzystwo w jakim się je spożywa. Jedną najżywszych tradycji na wyspie jest wspólne biesiadowanie.

Wino, oliwa dobre jedzenie, żarty, towarzystwo rodziny i przyjaciół – przepis na długie życie jest w gruncie rzeczy bardzo prosty, a w dodatku bardzo przyjemny w realizacji. Warto wybrać się na Kretę, by zobaczyć jak to robią mistrzowie.




 

Travelplanet.pl